tirsdag den 17. februar 2015

Et anderledes Århus... og så lige en enkelt garnbutik.

Har været på tur i Århus i dag. Først i Aros. Selve bygningen er et kunstværk i sig selv, synes jeg.Det var en tur, Steen havde arrangeret for sin klasse, så vi havde guide på, der fortalte om virkemidlerne i modernismen og i den moderne kunst. 

Der var en stor særudstilling med installationer. Jeg kan roligt sige, at jeg er ikke til den del af kunsten, der udstiller hestekød i syltetøjsglas, plasttelte med pinklyserødt lys og videofilm af plaststykker, der skydes op i vejret. Dertil rækker min kunstneriske forståelse ikke, og det har jeg ikke noget problem med.
Kunst for mig, er noget, jeg kan se noget i. Det behøver såmænd ikke ligne noget - det skal bare tale til mig. 

Efter frokost havde vi en aftale med en hjemløs fra 'Hus forbi'. Han skulle vise os rundt i Århus - set med en hjemløs' øjne. Det blev en næsten to timer lang gåtur på godt 7 km. Vi hørte hans historie, hvorfor han var blevet hjemløs og så de væresteder, der er i Århus, hvor de hjemløse har mulighed for at komme og få tøj, opholde sig, få aftensmad - nogle steder gratis, andre steder mod betaling. Og vi så steder, hvor hjemløse typisk sover om natten i deres soveposer. Vi hørte om den indsats Århus kommune gør for de hjemløse - dels for at undgå at kanyler ligger rundt omkring og flyder og dels for at få de hjemløse og misbruger ud af midtbyen.Han fortalte på en stille og rolig måde om sit eget stofmisbrug,hvad det gør ved kroppen, om dødsfald blandt venner, og hvordan han selv var kommet ud af sit misbrug. Det gjorde et stort indtryk. Det er ikke nogen dans på roser at være i den situation.

Og jeg  fik set sider af Århus, jeg ellers aldrig ville have set. Vi kom forbi byretten i Århus, hvor der over gadedøren hænger denne lampe. Den har ikke noget med turen at føre, men jeg kunne ikke stå for den. Og Kannikegaarden med dette smukke tårn.


Da turen var færdig, fandt jeg en garnforretning i Gammel Munkegade, hvor jeg fik købt noget alpacagarn fra Sandnes. Jeg tænker at sætte det sammen med højlandsuld til - tja - det finder jeg nok ud af. Det er altid godt at have noget på lager.
Og så skulle en øl fra Bryghuset Sct. Clemens gøre godt. Men sådan skulle det ikke være -  de åbnede ikke før 17.30, så det blev ikke til noget.
Aftensmaden blev indtaget på Matematikinstituttets kantine, hvor eleverne kunne købe salatbar, eller en tallerken mad, eller tag-selv-buffet.

Vi valgt buffet til 85 kr. Drikkevarer er ekstra.  Lækker og billig mad. Det er ikke sidste gang, vi spiser der. Klokken 20 hentede bussen os og så gik turen hjem.

En rigtig dejlig dag med spændende indhold.

6 kommentarer:

 1. Hejsa
  Det lyder da som en rigtig fin og spændende tur.
  Heldigt du fandt en garnbutik.
  Rigtig god dag.
  Hilsner fra AnjaAnemone

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep - garnbutikken var lige prikken over i'et på en i øvrigt skøn tur.

   Slet
 2. Tak for rundturen. Aros er et besøg værd, bare for at nyde de mange spændende vinkler i bygningen.
  Turen med en fra Hus forbi ville jeg gerne med på selv. Jeg køber altid bladet. Snakker gerne med sælgeren. Jeg var i praktik på Møltrup Optagelseshjem (i f.m. opskoling til SOSA) og det gav et helt andet indtryk af de skæve eksistenser, Folk, der så gerne ville, men ikke evnede. Som kæmpede med sig selv dagligt, for at få fodfæste i tilværelsen.
  Lidt mere lækkert garn... spændende hvad det ender som....
  Snydt på Sct. Clemens, men ikke snydt for en indholdrig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi køber også altid Hus Forbi. Jeg tænker, at det er en god måde at støtte på. Og vi giver brugt tøj og håndklæder til væresteder også. Min søn pakkede en stor pose for et par uger siden. Ja- jeg kunne ikke se, at det var nævneværdigt slidt, men han syntes altså, at han trængte til nyt - og måske noget, han bedre kan bruge på arbejde. Så det må have gjort lykke. Ikke alt, men lidt af det var da mærkevaretøj.
   Det er en kummelig tilværelse for de mennesker, der ikke evner at passe sig ind i systemet. Mange af dem er jo ikke havnet i den situation af lyst, men på grund af omstændigheder, som jo kan ske for os alle. Vores guide havde bestemt haft/har sine dæmoner at kæmpe med.
   Ja Sct. Clemens var kun et lille irritationsmoment - ikke noget, der slog os ud :-D
   Jeg kan godt mærke, at jeg føler mig ekstra tænksom i dag.

   Slet
 3. Lyder som en kanon tur.. Jeg elsker virkelig Århus, det er en af mine danske yndling byer..
  Ville ønske jeg tog noget mere til Århus.. :D

  Jeg har et ønske om at lokke kæresten med til Aros en dag, har kun hørt godt om det..

  Knus <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Aros er en dejlig bygning med masser af god kunst. Det kan anbefales at følge med i, hvilke særudstillinger, de har.
   Århus er en dejlig by, når man kommer lidt væk fra strøget.

   Slet


Tak fordi du med dine kommentarer er med til at gøre bloggen mere levende.